Weer plezier in je werk zonder van baan te wisselen, kan dat?

 Als je twijfelt of je werk nog wel bij je past of als je geen plezier meer ervaart in je werk betekent dat niet altijd dat je per direct je baan hoeft op te zeggen. Soms kun je met (kleine) aanpassingen in je huidige functie weer plezier terug krijgen in je werk. Dit kan je doen door te gaan ‘sleutelen’ aan je werk, of terwijl job crafting.

In dit artikel vertel ik je wat job crafting is, welke vormen van job crafting er zijn en hoe jij zelf kunt beginnen met sleutelen aan je werk. 

Sleutelen aan je werk: wat is job crafting?

Het ‘sleutelen’ aan je baan wordt ook wel job crafting genoemd. Het doel van Job crafting is om je werk zo vorm te geven dat je werk beter aansluit op jouw persoonlijke behoeftes en sterke kanten.

 

Job crafting: waar kun je aan sleutelen?

Job crafting kent 4 verschillende elementen waar je aan kunt sleutelen:

Taak craften: sleutelen aan je takenpakket. Denk hierbij aan het delegeren van taken die jou minder goed liggen of misschien wel het overnemen van taken waar jij energie van krijgt. 
Relationeel craften: sleutelen aan je werkrelaties. Denk hierbij aan meer contact zoeken met mensen die je bewondert of inspireren. 
Cognitief craften: sleutelen aan de wijze waarop je over je werk denkt. Denk hierbij aan het verleggen van je focus op de aspecten van je werk die je wél voldoening geven. 

Contextueel craften: sleutelen aan je werkplek/ werkomgeving. Denk hierbij aan het opnieuw inrichten van je werkplek.

Weer plezier in je werk zonder van baan te wisselen

Het verschilt van persoon tot persoon en van organisatie tot organisatie waar er aan gesleuteld kan en met worden.

Om te weten waar jij aan kan en zou moeten sleutelen om je werk weer met plezier te kunnen doen, is het belangrijk om eerst in kaart te brengen voor jezelf welke elementen maken dat je niet meer met plezier naar je werk gaat.  Je kunt daarbij onder andere denken aan elementen als:

  • Samenwerkingen
  • De fysieke omgeving waarin je werkt
  • Jouw takenpakket

 

Let op! Voordat je gaat sleutelen aan je werk is het belangrijk dat je goed na hebt gedacht over wat jij wilt met je werk, wat jouw sterke kanten zijn en wat jou voldoening geeft in je werk. Heb je dit nog niet helder dan is de eerste belangrijke stap om hier mee aan de slag te gaan. Stuur mij gerust een bericht als je hier wat hulp bij kunt gebruiken.

Job Crafting: hoe start je met sleutelen aan je werk?

Als je goed in kaart hebt gebracht waarom je al een tijd minder plezier ervaart in je werk dan kun je deze inzichten gebruiken om te bepalen waar je aan zou kunnen gaan sleutelen.

Je kunt jezelf de volgende 4 vragen stellen:

  1. Wat wil je repareren aan je werk?
  2. Wat zie je als je grootste uitdaging?
  3. Wat zie je zelf als oplossing?
  4. Wat kun je nu concreet als eerste stap ondernemen?

Wil je meer weten over hoe je weer plezier in je werk kunt krijgen, zonder van baan te veranderen? Ik denk graag met je mee!

Plan hieronder een gratis kennismakingsgesprek in.

 

Wil je naar aanleiding van dit artikel graag een kennismakingsgesprek inplannen of heb je een andere vraag? Laat het mij weten door het formulier hiernaast in te vullen.

13 + 14 =

Pin It on Pinterest

Share This