Wat wil ik nu écht?

Het is een vraag die mij mijn hele leven heeft bezig gehouden. Vroeger had  ik veel last van het niet weten wat ik nu écht wilde.  Maar hoe erg is het eigenlijk om (nog) niet te weten wat je wilt. En moeten we wel op zoek naar het antwoord op die vraag?

Wat wil ik nu écht: niet weten, is niet oké?

In mijn omgeving kreeg ik vaak opmerkingen als: “Jij weet ook niet wat je wilt hè”. Dat voelde alsof het niet oké is om niet te weten wat je wilt. Om nog maar niet te spreken over de tijdsdruk die ik voelde om het antwoord te vinden. Onze maatschappij schotelt ons continu deadlines voor: denk aan het moeten maken van je schoolprofielkeuze, je studiekeuze en loopbaankeuzes.

 

Wat wil ik nu écht: heen en weer

Soms lukte het mij om mijzelf toestemming te geven om het ‘niet te weten’, dat gaf dan even rust om te kunnen zijn met de onwetendheid en het vertrouwen dat het antwoord wel een keer kwam.

Totdat ik toch weer ongeduldig werd, de druk voelde en vond dat ik het nu wel eens moest weten wat ik nou écht wilde.

Kortom, ik pendelde tussen het ‘niet weten’ omarmen naar ‘nu moet je wel eens weten wat je wil’ en weer terug.

 

Wat wil ik nu écht: geen tips of adviezen

Nu verwacht je misschien dat ik als loopbaancoach met een tip kom om hiermee om te gaan of om te ontdekken wat je nu écht wilt. Maar dan zal ik je moeten teleurstellen, want ik weet het ook niet.

En weet je, ik geloof ook niet dat er één  advies is dat je af kan helpen van dat onrustige gevoel. Ik denk dat alle tegelwijsheden die ik hierop los kan laten je ook maar tijdelijk ‘opluchting’ geven.

Daarbij komt dat ik mij afvraag waar de toevoeging ‘écht’ eigenlijk vandaan komt.

Kun je dingen ook niet écht willen?

Wat maakt of je iets écht wil?

Is er een verschil tussen iets écht willen en iets willen?

En wie of wat bepaalt dan of je iets ‘écht’ wil?

 

Wat wil ik nu écht: schrap het woordje écht

Ik denk dat we met het woord ’écht’ een onnodige maatstaf langs ons willen leggen en dat het zoeken naar dat wat je écht wil, een projectie is van ons continue streven naar het ‘optimale’ halen uit alles wie we zijn en wat doen.

Wat mij betreft schrappen we het woord ‘écht’ in deze vraag. Alsof er één juist antwoord is en je, met de juiste tools, het antwoord kunt vinden op die vraag.

Daarnaast kan het woord écht heel belemmerend werken. Het blokkeert het creatieve denkproces en kan je vastzetten in je denken over je loopbaan.

Probeer het maar eens voor jezelf. Hoeveel antwoorden komen er als je jezelf de vraag stelt wat je zou willen doen versus “Wat wil je écht?”.

Is het echt nodig om op zoek te gaan naar dat ene antwoord? Ik denk van niet, wat denk jij?

Heb jij het gevoel dat je huidige baan niet bij je past? Maar weet je niet wat je moet doen om je situatie te veranderen?

Ik denk graag met je mee wat jou verder kan helpen in je loopbaan.

Laat hieronder je gegevens achter om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

 

Wil je naar aanleiding van dit artikel graag een kennismakingsgesprek inplannen of heb je een andere vraag? Laat het mij weten door het formulier hiernaast in te vullen.

11 + 1 =