Wat is mijn passie?

‘Ik vind zoveel leuk, ik weet gewoon niet wat ik moet kiezen’

Ik sprak een vrouw die uitgekeken was op haar huidige baan maar vast liep in het maken van een keuze voor de volgende stap. Enerzijds voelde ze zich overweldigd door haar vele interesses en anderzijds voelde ze zich beperkt door het idee dat ze móest kiezen.

Ik herkende in haar een multipotentialist: een persoon met veel verschillende interesses en vaardigheden.

“Wat zou voor jou de ideale uitkomst zijn?” vroeg ik haar.

“Ik zou alles wel willen doen maar dat kan niet dus ik zal moet kiezen” antwoordde ze.

Ben je benieuwd of jij ook een multipotentialist bent, klik hier voor een paar herkenbare kenmerken

Wat als je niet hoeft te kiezen?

Ik ga altijd op het puntje van mijn stoel zitten als iemand zegt dat iets ‘niet kan’ of ‘moet’.

Want hoewel het vaak als een absoluut feit wordt gebracht dat iets ‘niet realistisch’ is of dat iets ‘moet’, is dat lang niet altijd het geval. Zo ook bij deze vrouw. Is het echt zo, dat ze móet kiezen? En van wie dan? En waarom dan? De vanzelfsprekendheid van het moeten en de onmogelijkheid zwakte af met elke vervolgvraag.

Dit zijn de momenten waar ik het meest van kan genieten in coaching: het onder de loep nemen van de vele aannames die wij hebben als mens. Het moeten kiezen voor één passie of één carrière pad is zo’n vanzelfsprekendheid in onze maatschappij die we wat mij betreft vaker in vraag mogen stellen.

Al vanaf de middelbare school wordt er van je verwacht dat je je specialiseert in een bepaalde richting om vanuit daar in één baan te rollen. Veel minder vanzelfsprekend is het om bijvoorbeeld twee verschillende banen naast elkaar te hebben of om ‘van baan naar baan’ te hoppen.

Maar wat nou als je binnen een baan niet voldoende variatie kunt vinden? Of als je veel verschillende interesses hebt die je niet allemaal kwijt kunt in één vakgebied? Wat nou als je je niet wilt focussen op één expertise? Waarom zou je je dan moeten conformeren aan het standaard ‘carrièreplaatje’?

 

Wat als je niet maar één passie hebt?

“Wat is je passie” lijkt een onschuldige vraag maar voor een multipotentialist kan dit een ontzettend moeilijke vraag zijn. Doordat specialiseren de norm lijkt, kan je als multipotentialist je voelen alsof er iets mis is met je.

Waarom dwaalt mijn interesse steeds af? Waarom heb ik niet meer doorzettingsvermogen om langere tijd ergens te blijven hangen?

Je kunt je haast schuldig voelen als je weer de behoefte voelt om aan iets nieuws te beginnen.

Het maakt je misschien ook onzeker omdat door je niet te specialiseren, je ook steeds het gevoel hebt nergens in uit te blinken.

Is dit herkenbaar voor je?

Om niet af te wijken, kun je natuurlijk proberen om gewoon iets langere tijd te ‘blijven’ doen. Maar de vraag is of je daar gelukkig van wordt.

Het zou hetzelfde zijn als je aan iemand die zich wel graag specialiseert in één vakgebied zou vragen om zich meer te gaan verbreden of meerdere projecten tegelijkertijd op te pakken.

Grote kans dat een specialist daar alles behalve gelukkig van wordt.

 

Doe wat werkt voor jou

Kortom, probeer jezelf niet in een keurslijf te passen.

Zoek uit wat jij nodig hebt in je leven aan afwisseling, uitdaging en diepgang. Kijk vervolgens hoe je dat kan vertalen naar je werksituatie.

Er is geen geijkt loopbaanpad dat je moet bewandelen.

Jij creëert je eigen loopbaan binnen jouw mogelijkheden.

 

(Wil je meer lezen over multipotentialisme? In Hoe word ik alles? Van Emilie Wapnick lees je alles over multipotenialisme. Klik hier voor het boek)

Wil jij graag onderzoeken hoe jij jouw werk en loopbaan kunt inrichten op een manier die past bij jou? 

Laat hieronder een bericht achter om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

 

Wil je naar aanleiding van dit artikel graag een kennismakingsgesprek inplannen of heb je een andere vraag? Laat het mij weten door het formulier hiernaast in te vullen.

10 + 11 =

Deze post bevat een Affiliate link

Pin It on Pinterest

Share This