Wat doet een loopbaancoach?

De zomerperiode is voor veel mensen een periode van zelfreflectie. Word ik nog blij van wat ik doe? Kan ik mijn talenten volledig benutten in het werk wat ik nu doe?

COVID-19 heeft veel mensen, al dan niet noodgedwongen, aangezet tot het nadenken over hun loopbaan. Maar ook los van Covid-19 is het goed om actief te blijven nadenken over wat jij wilt – nu én over 10 jaar.

In dit artikel deel ik met je wat een loopbaancoach doet om hierbij te helpen.

Waarom een loopbaancoach?

Laat ik beginnen met drie redenen waarom mensen naar een loopbaancoach gaan.

Ik loop vast op werk

De meest voorkomende redenen waarom klanten bij mij komen is omdat ze vastlopen op hun werk en merken dat ze niet meer gelukkig zijn met hun baan.

Als je niet gelukkig bent in je huidige functie kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. Vaak weet je wel dat iets niet goed zit maar is het lastig om precies te duiden waar het dan aan ligt. Een loopbaancoach kan je in dat geval helpen om hier inzicht in te krijgen en om stappen te bepalen die je kunt zetten om je werkgeluk- en plezier weer te vergroten.

Waar sta ik over 3-5 jaar?

Klanten komen niet alleen bij mij als ze niet meer gelukkig zijn in hun functie of vastlopen op hun werk, een tweede veelvoorkomende reden voor mensen om aan te kloppen bij een loopbaancoach is om na te denken over het verloop van hun loopbaan.

Onze wereld verandert namelijk snel, en de arbeidsmarkt verandert mee. Het is daarom belangrijk dat ook jij als professional je blijft door ontwikkelen, zodat je meegroeit met de veranderende arbeidsmarkt.

Werken aan veerkracht

De continue veranderingen in de werkplaats brengen steeds nieuwe uitdagingen met zich mee. Als professional is het belangrijk om hier effectief mee om te kunnen gaan, zodat de veranderingen zo min mogelijk negatieve impact hebben op jouw eigen functioneren. Een loopbaancoach kan samen met jou werken aan het vergroten van je veerkracht, zodat je beter met stress, tegenslag en verandering om kunt gaan.

 

Wat doet een loopbaancoach?

Er zijn dus verschillende redenen om naar een loopbaancoach te gaan. Maar wat gebeurt er dan bij de loopbaancoach, eenmaal in de (online) praktijk?

Jouw vraag centraal

Als loopbaancoach luister ik naar jouw verhaal en stel ik je (de juiste) vragen om te ontdekken wat de oorzaak van je probleem is of waar jouw behoefte met betrekking tot je werk liggen. Op deze manier zorgem we samen dat de kern van jouw vraagstuk boven water komt.

Doelen formuleren

Als je inzicht hebt in je vraagstuk dan gaan we vervolgens doelen formuleren. Ik jelp je bij het ontdekken en formuleren van de door jou gewenste situatie in de toekomst. Wat wil je bereiken? Wat is jouw doel van de coaching? Wat zijn jouw carrièredoelen?

Concreet stappenplan

Ten slotte, vertalen we deze doelen naar concrete stappen of tussendoelen waar je gedurende het coachtraject mee aan de slag kunt.

Ook gaan we, als je hulpvraag daar om vraagt, aan de slag met verschillenden opdrachten om jouw persoonlijke waarden, interesses en talenten in kaart te brengen.

 

Inzicht in je loopbaan 

Kortom, als loopbaancoach help ik je bij jouw persoonlijke ontwikkeling in relatie tot de keuzes die je maakt in je werk. Als je voelt dat er iets niet goed zit op je werk of als je pro-actief je loopbaan vorm wilt geven, dan kijken we samen wat precies is het probleem is en welke stappen je kunt zetten om dit probleem op te lossen.

Jezelf zijn op werk

We hebben het vaak over ‘jezelf zijn’. Maar wat is dan ‘jezelf’? En wanneer ben je dat dan?

Dromen waarmaken: durf je droom te verkennen

Nee, niet ‘alles is mogelijk’. Maar er is wel meer mogelijk dan je denkt. Dromen waarmaken, begint met je droom verkennen.

Wat zou je doen als falen wél een optie was?

Als perfectionist werk je vaak hard om falen te vermijden en falen te voorkomen. Maar wat zou je doen als falen wél een optie was?

Moedig zijn: hoe doe je dat?

Moedig zijn: hoe doe je dat? Weet dat het niet altijd de grote, levens veranderende keuzes en stappen zijn die ‘moedig zijn’.

Weer plezier in je werk zonder van baan te wisselen

Weer plezier in je werk zonder van baan te wisselen, kan dat?

Wat is mijn passie?

Wat is mijn passie? Het is een veelgestelde vraag in loopbaancoaching. Hoe ontdek je je passie? En wat als je geen passie blijkt te hebben?

Ieder levensverhaal verdient een podium

Jouw levensverhaal bevat antwoorden op de vele vragen waar je nu mee worstelt. Of in elk geval, aanknopingspunten om vanuit daar antwoorden te formuleren.

De kracht van stoppen

Stoppen met iets is alles behalve de ‘makkelijke weg’ kiezen. Mijn gedachten hierover lees je in dit artikel.

Fouten maken

Je veilig voelen om fouten te maken, gaat verder dan jezelf toestemming te geven om fouten te maken. In dit artikel lees je hoe dat zit.

Uit je comfortzone of niet?

Soms kan tijd doorbrengen in je comfortzone je veel brengen en soms kan het geen kwaad de randen een op te zoeken en erbuiten te stappen.

Wat doet een loopbaancoach

Over Lian

Leuk dat je dit artikel hebt gelezen. Ik hoop dat het je nieuwe inzichten heeft gebracht. Mocht je voor het eerst een artikel van mij lezen: ik ben Lian Angelino, loopbaancoach voor vrouwen.

In mijn coaching combineer ik mijn achtergrond in Mentale gezondheidswetenschappen, Arbeidspsychologie en leiderschapsontwikkeling om vrouwen verder te helpen in hun loopbaan. 

Je kunt bij mij terecht als je vastloopt in je werk of persoonlijke leven. 

Klik hier voor meer informatie.

career coach for women

Work With Me

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This