Over de moed om dicht bij jezelf te blijven.

Het kost moed om dicht bij jezelf te blijven. En dat vind ik eigenlijk heel erg gek. Ik geloof dat het geen moeite of energie zou moeten kosten om dicht bij jezelf te blijven.  Tegelijkertijd is het wel verklaarbaar. In dit artikel leg ik uit waarom het soms zo moeilijk is om dicht bij jezelf te blijven en wat mij heeft geholpen om meer naar mijzelf te luisteren.
 

Waarom vinden we het moeilijk om naar onszelf te luisteren?

Als mensen hechten we veel waarde aan de mening van anderen. Een afwijkende mening kan leiden tot uitsluiting van de groep. Maar juist bij de groep te horen is zo belangrijk omdat het ons helpt te overleven.  
 
Van jongs af aan leren we daarom al over het belang van naar anderen te luisteren. Naar je juf of meester, naar je ouders en later naar je leidinggevende. 
 
Maar er is ook een keerzijde aan deze conditionering. Zeker in een tijd waarin we eindeloos worden blootgesteld aan de meningen en gedachten van anderen. 
 
De behoefte om bij de groep te horen gecombineerd met een constante blootstelling aan de meningen van anderen vormen een drempel om dicht bij jezelf te blijven. Het kost moeite en vooral moed om over die drempel te stappen. Om keuzes te maken die goed voor voelen voor jou. Om te luisteren naar jezelf.  Want, naar jezelf luisteren… waar leer je dat?

 

Naar jezelf luisteren: de kracht van je gedachtes filteren

Wat mij heeft geholpen is om bewust stil te staan bij mijn eigen gevoelens en gedachtes en deze te leren filteren.
Op het moment dat mijn gevoel zegt dat ik iets moet doen maar de stemmen in mijn hoofd zeggen dat ik het niet moet doen, sta ik stil bij door welke filters ik die gedachte wil gieten.
 
De filters in je hoofd worden gevormd door je opvoeding, de meningen van anderen, maatschappelijke normen en waarden waar je mee opgeroeid en ervaringen die je meemaakt in je leven.
 
Bij het maken van een keuze laat ik eerst even alle stemmen aan het woord:
  • De bange stem: zou je dat nou wel doen, wat als het misgaat?
  • De kritische stem: ben je daar wel klaar voor?
  • De pleasende stem:  dat gaan anderen niet leuk vinden!
Vervolgens giet ik diezelfde keuze bewust door de filters: wat wil ik? wat past bij mij? Waar word ik blij van?
 
Op die manier worstel ik mij door vragen als:
  • Doe ik iets omdat ik bang ben om een ander teleur te stellen?
  • Voelt iets niet goed omdat het afwijkt van wat de norm lijkt te zijn?
  • Durf ik een keuze niet te maken omdat ik bang bent voor de reacties van anderen?

Wil je eens vrijblijvend sparren over jouw loopbaan? Je bent altijd van harte welkom voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

Laat hieronder je gegevens achter en ik neem contact met je op!

 

Wil je naar aanleiding van dit artikel graag een kennismakingsgesprek inplannen of heb je een andere vraag? Laat het mij weten door het formulier hiernaast in te vullen.

5 + 1 =