Verwachtingen loslaten: hoe kun je meer jezelf zijn?


Wie je was voordat de wereld je vertelde wie je moest zijn?

In de bestseller Ongetemd leven pleit Glennon Doyle ervoor dat we als vrouw verwachtingen van anderen loslaten en op zoek gaan naar wie we waren voordat de wereld ons vertelde wie we moesten zijn. Hoewel ik zeker toejuicht dat we vaker stil staan bij de vraag wie je bent zonder externe verwachtingen, denk ik dat het niet nodig is om alle verwachtingen los te laten om te ontdekken wie je bent.

Verwachtingen loslaten: start met bewustzijn

Het is belangrijk om te beseffen dat niet één dimensie bepalend is voor wie jij bent als persoon. Verschillende elementen bepalen je identiteit. Wie jij bent, wordt mede gevormd in interactie met je omgeving: de verwachtingen van anderen en gepolijste ideaalbeelden waar we dagelijks aan worden blootgesteld.

Net als Glennon ben ik van mening dat je veel meer geluk en voldoening ervaart als je volledig jezelf kunt en durft te zijn. Alleen denk ik dat het niet zozeer gaat om het loslaten van al die verwachtingen maar volgens mij gaat het veel meer over hoe je je verhoudt tot die verwachtingen van anderen. Het gaat vooral om het bewust zijn van de verwachtingen die een rol spelen bij de keuzes die je maakt en de dingen die je doet.

 

Verwachtingen loslaten:  aannames toetsen

We groeien op met veel ideaalbeelden en verwachtingen die we (onbewust) als vanzelfsprekend gaan zien. Terwijl die verwachtingen niet per definitie overeen hoeven te komen met waar jij je goed bij voelt, gelukkig van wordt of hoe jij jezelf ziet.

Door wat vaker bewust stil te staan bij waarom we de dingen doen die we doen en de keuzes maken die we maken, ga je ontdekken welke factoren ten grondslag liggen aan je acties en keuzes.

Vanuit dat bewustzijn kun je kiezen of je mee gaat in de verwachtingen of niet (en ze dus loslaat).

Verwachtingen loslaten: loopbaan- en levenskeuzes

Voorbeelden van loopbaan- en levenskeuzes die we maken op basis van wat we denken dat er van ons wordt verwacht, zijn onze studiekeuze of loopbaankeuzes.

Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van een bepaalde studie, omdat dat van je wordt verwacht. Of het aannemen van een promotie op je werk, omdat je gek zou zijn als je het niet zou doen…

“Omdat het van je wordt verwacht” en “Omdat je gek zou zijn als je het niet zou doen”  zijn aannames die we vaak als waarheid aannemen zonder even bij onszelf te checken wat we er zelf van vinden.

Verwachtingen loslaten: wat voelt goed voor mij?

Je hoeft niet alle verwachtingen waar je mee opgegroeid bent los te laten en over boord te gooien. Ga voor jezelf gewoon wat vaker na:

Wat voelt goed voor mij?
Wat vind ik zelf?
Wat wil ik?

En kijk of je op basis van die inzichten keuzes kunt maken die beter passen bij wie jij bent.

Heb jij het gevoel dat je huidige baan niet bij je past? Maar weet je niet wat je moet doen om je situatie te veranderen?

Ik denk graag met je mee wat jou verder kan helpen in je loopbaan.

Laat hieronder je gegevens achter om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

 

Wil je naar aanleiding van dit artikel graag een kennismakingsgesprek inplannen of heb je een andere vraag? Laat het mij weten door het formulier hiernaast in te vullen.

3 + 2 =