Van je passie je beroep maken dat wil toch iedereen?

 

‘Voor introverte sporters als Dumoulin kost aandacht veel energie’

De titel van dit artikel trok mijn aandacht. In eerste instantie klikte ik het artikel aan vanwege de aandacht voor het introverte karakter in de topsport. Maar tijdens het lezen van het artikel raakte ik getriggerd door wat ik tussen de regels door las.

Het artikel gaat over het besluit van Tom Doumilin om tijdelijk zijn wielrencarrière te pauzeren. Heel eerlijk, ik heb niks met wielrennen. Maar wel met het verhaal dat ik tussen de regels door las.

Het verhaal van een jongen die zijn talent volgde. Iets waar hij in uitblinkt, werd zijn carrière en ging zijn leven bepalen. Het raakt mij, omdat ik die keuze goed ken. Loopbaankeuzes maken op basis van wat je talent je ingeeft.

Maar na mijn afstuderen kwam ik er al snel achter dat de dingen die ik goed kan, niet altijd de dingen zijn die ik wil doen in het leven. Die mij energie geven.

We juichen het vaak toe en dromen ervan: leven van je talent, van je passie je beroep maken dat wil toch iedereen?

Ik denk dat hier een nuance op zijn plaats is.

Want dat je iets goed kunt, wil niet zeggen dat het ook iets is waar je hart ligt. Werken vanuit je talenten kan je zeker energie en werkplezier geven. Maar je talent benutten maakt je niet altijd gelukkig. Of beter gezegd: het is niet het enige aspect dat meespeelt.

Het gaat om de combinatie van doen waar je goed in bent én waar je energie van krijgt en bij voorkeur in een omgeving die past bij wie jij bent als persoon.

En waar je energie van krijgt, kan veranderen. In je leven kunnen er momenten zijn waar je dus af en toe eens stil moet staan bij de vraag: krijg ik nog energie van wat ik doet? Is dit nog wel wat ik wil?

In het artikel dat ik las, schreef de auteur: “De man is zo verschrikkelijk goed. Vorig jaar werd hij zevende in de Tour de France, terwijl in ‘Code Geel’ te zien was dat zijn batterij ook toen al behoorlijk leeg was. Als de mentale batterij weer helemaal opgeladen is, dan is hij zonder twijfel tot grote prestaties in staat.” Maar zullen we dat gewoon aan Tom Dumoulin zelf overlaten of hij die grote prestaties nog wel wil neerzetten als zijn batterij weer is opgeladen?

Twijfel je al een tijdje of je nog wel op je plek zit in je huidige baan en heb je behoefte aan een onafhankelijke sparringspartner, ik denk graag met je mee wat jou verder kan helpen in je loopbaan.

Laat hieronder je gegevens achter om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

 

Wil je naar aanleiding van dit artikel graag een kennismakingsgesprek inplannen of heb je een andere vraag? Laat het mij weten door het formulier hiernaast in te vullen.

12 + 6 =

Pin It on Pinterest

Share This