Je introverte kwaliteiten benutten op werk

Als introvert persoon beschik je over veel kwaliteiten. Maar hoe benut je jouw introverte kwaliteiten op werk? En hoe komen we af van de neiging om extraverte acties te vragen van de introvert?

Ik geloof dat het mogelijk is om introverte kwaliteiten te benutten op de werkvloer zonder hiervoor extraverte acties te vragen van de introvert. In dit artikel vertel ik je hoe je als introvert jouw kwaliteiten in kunt zetten op werk zonder dat je daarvoor je extravert hoeft op te stellen.

Introverte kwaliteiten op werk: onderscheid het middel van het doel

Introverten krijgen regelmatig het advies om ‘zichtbaarder te zijn’ of om ‘zichzelf meer te profileren’.  Wat mij opvalt aan dit advies is dat het wordt gebracht alsof zichtbaar zijn een doel op zich is. Maar is zichtbaar zijn,  niet slechts een middel en geen doel op zich?

Want waarom zou je van een introvert verwachten zich ‘meer te profileren’ als diegene ook op zijn of haar eigen manier met andere kwaliteiten een waardevolle bijdrage zou kunnen leveren?

Als je als introvert het advies krijgt om ‘zichtbaarder te zijn’ is het goed om na te gaan wat er beoogd wordt met het creëren van meer zichtbaarheid. Vervolgens is het belangrijk om te onderzoeken of die waarde (of dat doel) ook kan worden geleverd op een andere manier dan door alleen door  ‘zichtbaar’ te zijn of te worden.

Introverte kwaliteiten op werk: vind de juiste vorm

Dat ‘zichtbaarheid’ niet de enige manier is om een bijdrage te leveren op werk, wil ik graag illustreren aan de hand van een stuk speelgoed waar iedereen vroeger vast een keer mee gespeeld heeft: de blokkenstoof.

Een blokkenstoof is een bak met een deksel. De deksel bevat gaten in verschillende vormen. Het doel van de blokkenstoof is om blokjes van verschillende vormen in het juiste gat te stoppen, zodat ze in de bak vallen. Vierkant door vierkant, rondje door rondje en driehoek door driehoek.

Als je de juiste vorm door de juiste opening laat glijden, dan valt het blokje met gemak in de bak. Maar als je probeert om een rond blokje door een driehoekige opening te drukken, dan stuit je direct op weerstand. Het kost dan ontzettend veel moeite om het blokje toch in de bak te krijgen. Als dat al lukt…

Ik weet nog goed dat het mij soms lukte om, tegen beter weten in, een rond blokje door bijvoorbeeld een rechthoekig vakje te krijgen. Dat kostte wel aanzienlijk meer moeite dan wanneer ik het rondje blokje gewoon door het juiste vakje liet vallen. Maar soms gold: de aanhouder wint.

Als we het concept van de blokkensloof vertalen naar de opmerking: “Laat meer van jezelf zien” is dat vergelijkbaar met een rond blokje door een driehoekig vakje proberen te duwen.

De norm is: door zichtbaar te zijn, ben je van waarde. Die driehoekige opening staat in mijn ogen voor de maatstaf die vaak wordt gehanteerd voor ‘zichtbaarheid’ en ‘een waardevolle bijdrage leveren’. Het blokje dat door een driehoekige opening zou passen, is echter niet rond (introverte kwaliteiten) maar driehoekig (extraverte kwaliteiten). Denk aan het adrem kunnen reageren op opmerkingen tijdens een vergadering, snel antwoorden hebben op vragen die gesteld worden en direct een mening klaar hebben.

Introverte kwaliteiten op werk: de extraverte norm

Als introvert kun je dus vaak het gevoel hebben dat je een rond blokje bent dat door een driehoekige opening wordt gedrukt: je hebt vaak het gevoel dat jouw natuurlijke manier van werken en communiceren niet voldoet aan wat er van je gevraagd wordt.

Om toch het gevoel te hebben van waarde te zijn, probeer je constant jezelf door de extraverte norm te wurmen. En net als dat het mij vroeger soms lukte om een rond blokje door een rechthoekige opening te wurmen, zijn veel introverten ook in staat om zich, met moeite,  aan te passen aan die extraverte norm. Om zich door die driehoekige opening te wurmen, die eigenlijk alleen bestemd is voor driehoekige blokjes. Maar dat kost ontzettend veel energie en is op de lange termijn niet houdbaar, zonder op te branden.

En dat is ook ontzettend onnodig. Want net als dat de blokkensloof verschillende openingen bevat, zijn er op de werkvloer verschillende manieren waarop jij als introvert je bijdrage kunt leveren.

Introverte kwaliteiten op werk: observeren, luisteren en vragen stellen

Door een sterke focus op de driehoekige opening vergeten we te kijken naar de andere openingen die de blokkensloof ook heeft: namelijk de ronde, vierkante en rechthoekige openingen.

Of terwijl, er zijn zoveel andere manieren en kwaliteiten waarmee je een waardevolle bijdrage kunt leveren op werk dan alleen maar door ter plekke je stem te laten gelden.

Als introvert heb je het natuurlijke vermogen om te observeren en luisteren naar wat er wordt besproken, waardoor jij de vragen kunt stellen die zorgen voor structuur tijdens de meeting.

Met jouw bedachtzame houding kun je voorkomen dat er overhaaste beslissingen worden genomen.

Dit soort kwaliteiten zijn de ronde opening op de deksel van de blokkensloof. De opening die nu nog vaak over het hoofd wordt gezien maar waar de ronde blokjes moeiteloos doorheen zouden glijden en uiteindelijk in dezelfde bak terechtkomen.

Introverte kwaliteiten op werk: benut alle kwaliteiten

Onze sterke focus op de extraverte kwaliteiten  opde werkvloer vertroebelt vaak de zichtbaarheid van de waarde van introverte kwaliteiten op werk. Om introverte kwaliteiten op werk meer zichtbaar te maken, zouden we moeten uitzoomen en kijken naar het grotere geheel.

Welk doel streven we na en welke kwaliteiten hebben we nodig om dit doel te behalen?

Met de blokkensoof is het doel om alle blokjes door het juiste gat in dezelfde bak te krijgen. Vertaalt naar de werkvloer: kijk naar alle kwaliteiten die aanwezig zijn en de verschilende manieren waarop je deze kwaliteiten in kunt zetten. Zo zorg je ervoor dat je jouw introverte kwaliteiten op je werk in kunt zetten zonder dat je daarvoor jezelf extravert hoeft te gedragen.

Wil je eens vrijblijvend sparren over jouw loopbaan? Je bent altijd van harte welkom voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

Laat hieronder je gegevens achter en ik neem contact met je op!

 

Wil je naar aanleiding van dit artikel graag een kennismakingsgesprek inplannen of heb je een andere vraag? Laat het mij weten door het formulier hiernaast in te vullen.

10 + 10 =