Selecteer een pagina

Alle ballen in de lucht houden: kan dat?

Hoe houd je alle ballen in de lucht?  Het is een vraag die ik regelmatig voorbij zie komen.

Er bestaan tegenwoordig verschillende websites met gratis tips over over hoe je alle ballen hoog kunt houden. Soms word je zelfs aangeraden om te accepteren dat ‘alle ballen hooghouden’ geen realistisch streven is en dat je gewoon wat ballen zou moeten laten vallen.

Ik denk niet dat je met één van de twee antwoorden geholpen bent. Ik geloof namelijk niet dat er een eenduidig antwoord te geven is op deze vraag.  Het antwoord waar mijn coachees het vaak mee moeten doen is: “dat hangt er vanaf’.

“Dat hangt er vanaf” is misschien geen populair of bevredigend antwoord maar het zorgt wel voor de nuance die naar mijn mening nog te veel ontbreekt in alle adviezen die online worden verspreid.

Uiteindelijk draait alle ballen in de lucht houden om bewuste keuzes maken en prioriteiten stellen. Bewust stilstaan bij welke ballen je in de lucht wil en kan houden.

Alle ballen in de lucht houden: bewuste keuzes maken

Het niet druk hebben, lijkt geen optie meer in onze huidige maatschappij.  De eindeloze lijst aan to do’s en overvolle agenda’s zijn niet meer weg te denken uit onze levens. Druk én gelukkig zijn, zijn de norm geworden en het zit in onze natuur om te willen conformeren aan die norm. Door de toenemende aandacht voor de maakbaarheid van ons eigen geluk voelen we meer dan ooit een drang om ‘alles uit het leven halen’. Tel daar nog je hoge verantwoordelijkheidsgevoel bij op en ongemerkt komen er steeds meer ballen bij die je dagelijks hoog hebt te houden.

Je hebt ongetwijfeld wel eens gelezen dat ‘balans’ draait om het maken van bewuste keuzes.  Bewust kiezen hoe jij je energie en tijd verdeelt over al je verantwoordelijkheden en rollen.

Voordat je jezelf de vraag stelt  “Hoe houd je alle ballen in de lucht?”, is het dus belangrijk om eerst een andere vraag voor jezelf te beantwoorden. Namelijk: Welke ballen wil jij hooghouden?

Of terwijl: wat doet er toe voor jou in jouw leven? Wat vind jij belangrijk? Wat zijn jouw persoonlijke en professionele doelen?

Misschien ben je een kersverse moeder en wil je met name focussen op het moederschap en zet je daarmee je carrière tijdelijk op een lager pitje. Of misschien vind je zowel het moederschap als je carrière even belangrijk en wil je alles op alle zetten om beide te combineren. Het maakt niet uit wat jouw prioriteiten zijn. Het gaat erom dat je bewust kiest voor dat wat belangrijk is voor jou.

Alle ballen in de lucht houden: plaats je keuzes in perpectief

Als het gaat om keuzes maken, is het altijd belangrijk om deze keuzes in perpectief te plaatsen. Welke ballen jij wil hooghouden, kan van moment tot moment verschillen. Er is geen goed of fout in de keuzes die je maakt. Maar je hebt wel altijd rekening te houden met jouw eigen omstandigheden.

Als je in kaart hebt gebracht wat er voor jou toe doet, op dit moment in je leven, is het dus ook belangrijk om te focussen op aspecten zoals bijvoorbeeld huidige taken en rollen die je vervuld. Of welke personen in je leven beïnvloed worden door de keuzes die jij maakt.

Dus naast kijken naar welke ballen je hoog wilt houden, is het belangrijk om te kijken welke ballen je op dit moment moet hooghouden. Welke rollen en taken draag jij de verantwoordelijkheid voor op dit moment

Alle ballen in de lucht houden: ballen laten vallen

Weten welke ballen je wil en welke ballen je moet hooghouden, betekent nog niet dat het ook haalbaar is om al deze ballen hoog te houden. Je hebt namelijk maar beperkte tijd en energie beschikbaar. Vaak willen en moeten we meer ballen hooghouden dan dat realistisch gezien haalbaar is, kijkend naar de beschikbare tijd en energie. Dit dwingt je vaak toch tot het maken van keuzes over welke ballen je eigenlijk zou moeten, kunnen of willen laten vallen?

Je kunt bepaalde taken, verantwoordelijkheden of doelen (tijdelijk) laten vallen om veschillende redenen.  Maar vaak hebben we het gevoel dat die mogelijkheid er niet is. Daarom kan het bevrijdend werken als je eens een lijstje maakt van de ballen die je zou moeten, kunnen of willen laten vallen. Beschrijf daarbij ook de redenen waarom je bepaalde taken of verantwoordelijkheden wil stoppen of pauzeren.

Hierbij kun je denken aan taken die je veel energie kosten en niks opleveren, taken die je best zou kunnen uitbesteden of taken die op dit moment niet bijdragen aan je doelen op de korte termijn.

Alle ballen in de lucht houden: glazen ballen en stuiterballen

Vind je het lastig om keuzes te maken over welke ballen je zou kunnen of willen laten vallen, realiseer je dan dat je niet alle ballen tegelijkertijd hoog hoeft te houden. Soms kun je wat ballen laten vallen en op een later moment weer oprapen op het moment dat je daar tijd en ruimte voor hebt.

Om het maken van keuzes makkelijker te maken, kun je ondersheid maken tussen je glazen ballen en de stuiterballen.

  • Wat zijn voor jou glazen ballen? Dit zijn de ballen die niet te repareren zijn als je ze laat vallen (bijvoorbeeld jouw gezondheid of je gezin)?;
  • Wat zijn stuiterballen? Ditzijn de ballen die als ze de grond raken weer terug stuiteren (bijvoorbeeld een vriendschap die een tijdje op een laag pitje komt te staan en die je later met gemak en plezier weer oppikt).

Alle ballen in de lucht houden: concrete acties

Als je voor jezelf alle antwoorden op bovenstaande vragen op een rijtje hebt, kun je onderzoeken hoe je dit in de praktijk kunt realiseren. Want zelfs als je helder hebt waar jouw prioriteiten liggen, is het vaak nog een hele puzzel om al die prioriteiten ingepland te krijgen. Je hebt namelijk te maken met een tijdslimiet van 24 uur per dag én ook je energieniveau kent ook haar grenzen.

Deze uitdaging is heel praktisch en concreet op te lossen: breng in kaart hoeveel tijd en energie elke rol en/of taak kost. Vervolgens doe je hetzelfde voor de beschikbare tijd en energie. Komt bij jou de benodigde tijd en energie niet overeen met beschikbare tijd en energie? Dan zul je door moeten met selectie maken van de ballen die je hoog wil houden.

Een tweede conrete stap om je inzichten naar de praktijk te vertalen is door per ‘bal’ te kijken welke  concrete acties er nodig zijn om je glazen ballen heel te houden.

Bijvoorbeeld als tijd met je gezin doorbrengen een glazen bal voor je is, zou een concrete actie kunnen zijn: elke week tijd voor je gezin in je agenda inplannen. Al gezondheid een van je glazen ballen is, kun je met jezelf de afspraak maken om elke dag 15 minuten beweging toe te voegen aan je werkdag.

 

Alle ballen hooghouden: een kwestie van prioriteiten stellen en keuzes maken

Ik hoop je met dit artikel op weg te hebben geholpen om gericht aan de slag te gaan met de vraag hoe je alle ballen hoog kunt houden. Zoals je hebt kunnen lezen is ‘alle ballen hoog houden’ een persoonlijke kwestie die draait om  prioriteiten stellen, bewuste keuzes maken en ten slotte grenzen stellen.

Vind je het lastig om prioriteiten te stellen en keuzes te maken? Als coach help ik vrouwen bij het maken van keuzes in hun leven en loopbaan die hun helpen hun talenten te benutten, doelen te realiseren en focus te creëren in een wereld van oneindige mogelijkheden. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

 

Wil je naar aanleiding van dit artikel graag een kennismakingsgesprek inplannen of heb je een andere vraag? Laat het mij weten door het formulier hiernaast in te vullen.

3 + 9 =